Zpět na » Synot liga » Kocián: Beru to na sebe

Synot liga - Kocián: Beru to na sebe

Kocián: Beru to na sebe © -

0

Líbilo se

10.11. - Situaci, kterou dnes zažil rozhodčí Radek Kocián, si zřejmě nepřeje prožít žádný rozhodčí na světě. Zmatečnou situaci na Stadionu U Nisy však vyřešil podle pravidel správně. „Upískl se“, udělal chybu a to se může stát každému, jak sám říká.

Běží 34. minuta utkání Liberec - Most. Domácí borci v bílých dresech zatím nepustili soupeře do žádné větší šance a drží si vedení 2:0. Poté však přichází situace, nad kterou žasli všichni přítomní na stadionu. Bogdanov se dostal do úniku na pravé straně a u vápna Slovanu dokázal přes obránce domácího celku přihrát na malé vápno Toleskimu. Ten udělal kličku brankáři Zlámalovi a chystal se zakončit. Ještě než tak ale stihl učinit, ozval se hvizd sudího Kociána. Nechápající Toleski rozvlnil síť liberecké brány a čekal, co se bude dít. Nedělo se však nic, jelikož ani sám rozhodčí Kocián nevěděl, proč zapískal.

„Zaslechl jsem pípnutí v komunikačím zařízení a nepodíval jsem na rozhodčího číslo jedna, jestli mává ofsajd, tudíž jsem chybně pískl ještě před tím, než padla branka,“ řekl viditelně zdrcený sudí po utkání a sáhodlouhé rozmluvě s delegátem ČMFS Václavem Chytilem.

Asistent na pomezní čáře, Martin Večeřa, opravdu nic nesignalizoval, naopak se rozběhl ke středové čáře na znamní, že branka platí. Zmatený Kocián ukázal rukou na střed a potvrdil tím, že branka platí. To však vyvolalo bouřlivé protesty liberecké lavičky, která obsypala asistenta Večeřu.

„My jsme pouze reklamovali to, že přerušil hru, než padl gól. Proč ji přerušil, to musí vědět on,“ obhajoval své asistenty po zápase liberecký trenér Škorpil.

Situace pokračovala dále. Když už byli hráči rozestavení kolem středového kruhu a připraveni k dalšímu výkopu utkání, Kocián se odběhl poradit s pomezním rozhodčím a poté branku odvolal.

„Následně jsme to vyhodnotili tak, že gól padl po přerušení, a tak jsem nechal pokračovat ve hře,“ vysvětloval dál Kocián. Proč tedy hráče poslal na půlku, když věděl, že udělal chybu a špatně zapískal? „Já jsem v té chvíli komunikoval přes naše zařízení, byl jsem toho názoru, že jsem hru chybně přerušil, a tudíž tam probíhala nějaká komunikace, pak jsem se radil ještě s asistentem, ten mi potvrdil, že branka padla až poté, kdy bylo písknuto. Dohodli jsme se na tom, že jsem hru chybně přerušil a že branku nemůžeme uznat,“ objasnil zmatenou situaci hlavní rozhodčí inkriminovaného zápasu.

To, že branka nebyla uznána, velmi rozlítilo mostecké hráče a celý realizační tým. Čtvrtý rozhodčí Jaroslav Bílek tak měl plné ruce práce, aby trenéra Žáka a jeho spolupracovníky udržel ve vymezeném prostoru. V jednu chvíli dokonce začali mostečtí hráči odcházet směrem k lavičce a zdálo se, že předčasně opustí trávník. Trenér Žák po zápase však řekl, že myšlenka odvolat hráče z trávníku nebyla na místě. „Tohle by nám asi nepomohlo. K nám rozhodčí nechtěl přijít, nechtěl nám nic vysvětlit. Já jsem chtěl jen vysvětlit, co se tam dělo, nechtěl jsem odvolat hráče,“ rozčiloval se mostecký kouč.

Co na to sudí Kocián? „Kapitánovi jsem vysvětlil, že jsem udělal chybu a že branka nemůže být uznána, já mám povinnost to vysvětlit jen kapitánovi mužstva. Pan Žák se mě o poločase korektně zeptal a já jsem mu řekl, že jsem udělal chybu,“ popsal hektickou situaci, která panovala o přestávce v útrobách stadionu.

„Byla to hrubá chyba, beru ji na sebe. Měl jsem se podívat na asistenta, zda signalizuje ofsajd. Může selhat zařízení, může to být někdo z diváků, prostě jsem se měl podívat na asistenta. Když jsem se podíval, tak ofsajd nemával, naopak držel praporek směrem, jako že uznává gól,“ přiznával svou osudovou chybu sudí.

Utkání se poté neslo ve velmi vypjatém duchu, rozhodčí Kocián udělil tři červené karty a odpískal panaltu. Jak se cítil po nešťastném incidentu on? „Museli jsme to hodit za hlavu a potrestat všechno, co tam bylo dál. Ty karty a ta penalta, to bylo posouzené správně. Chyby se stávají a stávat se budou, třeba i v Champions League,“ dodal Radek Kocián.

Na závěr se k celému aktu vyjádřil také delegeát ČMFS Václav Chytil: „Tuhle situaci jsem vyhodnotil v kontextu celého utkání známkou 4, tedy neuspokojivý výkon.“

Kam dál?

/ FotbalPortal.cz

Přidat komentář

Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.

Komentáře

Jsem zvědavý, jaký dostane trest. Jelikož je oblíbencem pana Macely a disciplinární komise tak asi žádný. Už by si nejméně do konce podzimu neměl zapískat. Vždyt letos už jeden prohřešek měl. Zápas Teplice - Sparta totálně nezvládl. Sparta měla kopat penaltu, Kadlec měl být vyloučený a druhý gól Teplic padl po jasném faulu. Tehdy nedostal žádný trest.Kdyby už tehdy dostal pořádný stop, tak mohl mít Most zasloužený bod. Měl by přijít před hráče Mostu a povědět jim, že dřeli celý zápas zbytečněm, protože on se "upískl". Takový rozhodčí nemá v naší nejvyšší soutěži co dělat.

Canizares

To je taškařice no... Smajlík 5

slaviator
Reklama
Související odkazy
Nejnovější články